Bloggen‎ > ‎Siste‎ > ‎

Digitale avtrykk kan gi bedre protetiske erstatninger

lagt inn 28. okt. 2013, 12:25 av Dag Kjølstad   [ oppdatert 1. nov. 2013, 03:28 ]

Digitale avtrykk av tenner kan eliminere feil i fremstillingen av kroner og broer. Men er teknologien presis nok til å erstatte gummielastisk materiale og gipsmodeller?

Avdeling for protetikk og bittfunksjon ved Det odontologisk fakultet ønsker å finne ut av om den digitale avtrykksteknologien er blitt god nok til å ta over for den gamle fremgangsmåten.

En del tannlegepasienter vil ha behov for protetiske erstatninger, f.eks. etter tap av tenner. Avtrykkstagning av pasientens tenner og fremstillingen av arbeidsmodell medfører flere steg med utvidelse og sammentrekning av materialer.Ved å ta et digitalt avtrykk av tennene, og deretter fremstille den protetiske erstatningen direkte fra denne bildefilen, kan mulighetene for feilslag i stor grad elimineres.

Er teknologien presis nok?
Digitale avtrykk har kommet for å bli. Det er mer enn 27 år siden Siemens (nå Sirona) lanserte sin første Cerec-maskin der man kunne både ta avtrykk av tannen og få produsert et innlegg mens pasienten satt i stolen.

Den digitale utviklingen går stadig raskere, og i løpet av de siste årene har det endelig kommet flere aktører på markedet. Produsentene av digitale avtrykkssystemer påstår at deres produkter er gode nok til å utkonkurrere det konvensjonelle avtrykket, men det finnes så langt få eller ingen uavhengige studier på dette. Ved Det odontologiske fakultet skal forskere se om produsentene leverer det de lover.


Tannlegene bruker bl.a Cerec Omnicam for å ta digitale avtrykk. (Foto: Sirona)
Tannlegene bruker bl.a Cerec Omnicam 
for å ta digitale avtrykk. (Foto: Sirona)

NYHET! Nortann kan motta filer fra 
flere typer åpne intraorale scannere  Les mer

Bestill prisliste mm.